It is given in the question that x : (x+y) = 2 : 5
Substituting eqn 2 in 1, we get,
Therefore, x = 72.
Now, from equation 1, we can say that, y = 180 - x = 180 – 72 = 108.
We must find the value of 360 - y.
i.e 360 – 108 = 252
Hence, the right answer is 252.
If you had chosen option A, it is possible that you misunderstood the required value to be 360 = x instead of 360 -y.
If you had chosen option B, then you may have stopped the calculation one step earlier and calculated the value of y instead the value of 360 -y.
180 – y is not same as 360 – y and so option d) cannot be the answer.
X per day earning = $4
Y per day earning = $10
Number of weeks required by x to earn twice as much as Y.
We know that the amount that Y earns in 2 weeks can be calculated as 14 x 10 = $140
If X earns for P weeks, then, weekly earning for X = 7P
Option d): then you might have considered the equation as 7p × 4 = 140 + 2 × 140.
option b): then you might have considered the equation as 2 × 7p × 4 = 140
option c): then you might have calculated the amount that Y earns in 2 weeks as $ 20. Given that, employee Y earns $ 10/day. So for 2 weeks i.e. 14 days, Y earns $ 140
option a): then you might have considered the equation as 7p × 4 = 140. Notice the word “twice” in the question.